MODUL
PENGAJARAN TEKNIKAL
2.0 Asas Teknologi
2.0 Asas Teknologi
2.2 Memasang Dan Membuka Kit Model Berfungsi Secara Elektromekanikal
Berpandukan Manual.
2.2.1 Membaca dan memahami manual
2.2.1 Membaca dan memahami manual
2.2.2 Menyatakan nama dan fungsi alatan tangan
yang diperlukan
untuk memasang dan membuka kit model.
2.2.3 Mengenal pasti nama dan fungsi komponen kit
model seperti
roda dan gandar, gegancu dan rantai, takal dan tali
sawat, motor, gear, kerangka, suis, bateri, pemegang bateri,
sel solar, sensor dan alat kawalan jauh.
2.2.4 Memasang komponen kit model
berpandukan manual.
2.2.5 Mengenal pasti sistem
elektromekanikal kit model.
2.2.6 Menguji kefungsian kit model.
2.2.7 Membuka dan menyimpan komponen kit
model.
4.0 Penghasilan Projek
4.2 Menghasilkan Projek Menggunakan Bahan Logam
Dan Bukan Logam
Dengan Litar Elektronik.
4.2.1 Mengenal pasti projek berpandukan manual.
4.2.2 Menyatakan bahan logam seperti
aluminium, keluli, zink dan bahan
bukan logam.
4.2.3 Menyatakan nama dan fungsi alatan
tangan yang digunakan
untuk membina projek iaitu gergaji logam, gunting
logam, gandin kayu, gandin getah, kikir rata, kikir
parut, playar gabung, pisau boleh laras, pengikis, penggarit,
ragum kakak tua dan ragum meja.
4.2.4 Menyediakan alatan dan bahan.
4.2.5 Mengukur, menanda dan memotong bahan yang digunakan
untuk membuat projek.
4.2.6 Memasang bahan projek menggunakan pengikat
dan pencantum.
4.2.7 Membuat kemasan projek menggunakan bahan iaitu cat licau atau syelek.
4.2.7 Membuat kemasan projek menggunakan bahan iaitu cat licau atau syelek.
4.2.8 Menyatakan nama, simbol dan fungsi
komponen elektronik
seperti diod pemancar cahaya (LED), perintang,
kapasitor, transistor, buzer dan suis.
4.2.9 Membaca litar skematik dan litar bergambar
berdasarkan manual.
4.2.10 Membuat penyambungan litar elektronik pada projek.
4.2.11 Menguji kefungsian projek.
4.2.12 Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan
peralatan.
4.2.13 Pengiraan kos bahan.
MODUL
PENGAJARAN TEKNOLOGI PERTANIAN
5.0 Teknologi Pertanian
5.1 Menanam
Benih Dalam Bekas.
5.1.1 Memilih
biji benih yang baik berdasarkan ciri-ciri seperti cukup
matang, bernas, berbentuk normal dan
tidak diserang
perosak.
5.1.2 Menyatakan
nama dan fungsi alatan seperti sudip tangan, serampang
tangan dan penyiram.
5.1.3 Menyediakan
alatan iaitu sudip tangan, serampang tangan dan
penyiram.
5.1.4 Mengenal
pasti medium semaian seperti medium campuran, peat most dan cocoa peat.
5.1.5 Menyediakan
medium dan bekas semaian yang sesuai.
5.1.6 Mengisi
medium ke dalam bekas semaian mengikut prosedur.
5.1.7 Menyemai biji benih halus atau biji benih kasar dengan kaedah yang betul.
5.1.7 Menyemai biji benih halus atau biji benih kasar dengan kaedah yang betul.
5.1.8 Melakukan
penjagaan semaian iaitu menyiram, merumput dan mengawal
makhluk perosak.
5.1.9 Menyediakan
medium dan bekas penanaman yang sesuai.
5.1.10 Mengubah
anak benih ke dalam bekas tanaman mengikut prosedur.
5.1.11 Melakukan aktiviti penjagaan tanaman iaitu merumput, menggembur, membaja, menyiram dan mengawal perosak.
5.1.11 Melakukan aktiviti penjagaan tanaman iaitu merumput, menggembur, membaja, menyiram dan mengawal perosak.
MODUL
PENGAJARAN SAINS RUMAH TANGGA
6.0 Sains Rumah Tangga
6.2 Menyediakan Sajian
6.0 Sains Rumah Tangga
6.2 Menyediakan Sajian
6.2.1 Mengenal
pasti sanitasi penyediaan makanan dengan betul.
6.2.2 Menyatakan
nama dan fungsi alatan seperti kutleri, sudip, senduk
kayu, mangkuk adunan, alat penyukat, alat penimbang,
kuali, periuk, alat pengadun kek, alat pengisar buah,
cerek elektrik, pembakar roti, dapur dan oven
elektrik.
6.2.3 Memilih
menu sarapan atau minum petang.
6.2.4 Membuat
anggaran kos bahan mengikut menu yang dipilih.
6.2.5 Menyedia,
memasak dan menghidang sajian.
6.2.6 Membersih
alatan dan ruang memasak.
6.2.7 Menyelenggara
dan menyimpan alatan.
6.3 Meghias dan Membungkus Makanan
6.3.1 Menyatakan
bahan hiasan seperti aising, coklat urai, jem dan kelapa
parut kering.
6.3.2 Menyatakan jenis pembungkus makanan seperti bekas plastik dan kertas pembungkus.
6.3.2 Menyatakan jenis pembungkus makanan seperti bekas plastik dan kertas pembungkus.
6.3.3 Menyatakan
maklumat pada label pembungkus makanan iaitu
jenama, nama makanan, kandungan, tanda
harga, tanda halal, berat dan tarikh luput.
6.3.4 Menghias dan membungkus makanan seperti kek, roti, donut dan biskut.
6.3.4 Menghias dan membungkus makanan seperti kek, roti, donut dan biskut.
No comments:
Post a Comment